Jakie są właściwości czosnku?
Korzystne właściwości czosnku znane są ludziom od wielu wieków. Szczególnie dezynfekujące właściwości czosnku są wykorzystywane już od starożytności. W czosnku zawarte są olejki eteryczne, które są bogate w związku siarki. W ten sposób są w stanie hamować rozwój bakterii nawet skuteczniej od penicyliny.
Hamowanie rozwoju bakterii
Wykorzystanie czosnku pozwala powstrzymać rozwój najbardziej niebezpiecznych bakterii. Do takich zaliczają się:
– gronkowiec złocisty
– paciorkowiec
– pałeczka okrężnicy
– otoczak.
Tego typu bakterie są się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków. Natomiast czosnek jest w stanie skutecznie hamować ich rozwój, co pozwala znacznie lepiej reagować organizmowi na zakażenie. Dodatkowo przy stosowaniu czosnku w sposób, który może wpływać na naturalną florę bakteryjną, jego atutem jest brak negatywnego wpływu na takie bakterie.
Inne korzyści dla zdrowia przy stosowaniu czosnku
Do właściwości czosnku, które są prozdrowotne zaliczyć można również ochronę przed zawałem oraz udarem. Wynika to z faktu, że czosnek posiada właściwości przeciwzakrzepowe, które jest podobne do tego co jest w stanie zapewnić aspiryna. W ten sposób w znaczny sposób zmniejsza się lepkość krwi. Jednocześnie czosnek jest w stanie oddziaływać na śródbłonek naczyniowy, który wpływ na rozkurcz naczyń krwionośnych. Ma to bezpośrednie przełożenie na ograniczanie ryzyka występowania zawału serca czy udaru mózgu. W ramach długoterminowych efektów można wyróżnić między innymi przeciwdziałania zmianom miażdżycowym. Regularne spożywanie czosnku pozwala dostarczać substancje, które są w stanie zwiększyć elastyczność ścian naczyń krwionośnych, co ułatwia przepływanie krwi.
Przy codziennym korzystaniu z czosnku można docenić wspomaganie trawienia. Jego spożywanie jest w stanie zapewnić przyśpieszyć wydzielanie żółci, usprawnienie prac jelit. U osób, które cierpią na nieprzyjemne wzdęcia można ograniczyć takie problemy. Wiele osób wykorzystuje czosnek również do potraw mięsnych, co pozwala ograniczyć negatywny wpływ potraw tłustych czy ciężkostrawnych.
Działanie bakteriobójcze ma również bardzo duże znaczenie w kontekście przeciwdziałania rozwijaniu się pasożytów w układzie pokarmowym. Czosnek może skutecznie przeciwdziałać rozwijaniu się między innymi glist, tasiemców, owsików. Jednocześnie można stosować czosnek przy leczeniu problemów zdrowotnych z pasożytami. W takim przypadku można przygotować nalewki z czosnkiem moczonym w szklance wody. Następnie nalewki powinno się codziennie wypijać. Innym rozwiązaniem jest jedzenie ząbków surowego czosnku.